DODO podcast: 3. epizód

MIÉRT FONTOS A JÓ PROJEKTTERV EGY ÉPÍTKEZÉSI FOLYAMAT SORÁN?

A harmadik epizódban szereplő Vitvera Gábor a DODO alapítója, Pálfi Dániel Illés építészmérnők és Székely Józsi a Generálkommandó ügyvezetője vitatja meg az építkezés lépéseit.

ELŐSZÖR IS KEZDJÜK EGY JÓ PROJEKTTERVVEL

“ Alapvetően szerintem mérföldköveket kell tartalmazzon elejétől a végéig. Van egy célunk, hogy elkészüljön egy ingatlan, ami lakható, ami igényeinknek megfelel, és minden szempontból örömteli legyen a projektnek a vége. Ehhez az kell, hogy meghatározzuk azokat a mérföldköveket, hogy hogyan érjük el ezt a terméket, vagy a projektnek a végét. „ -Józsi

 Érdemes egy Excel táblázatot vezetni, amelyben a költséghatár és a mérföldkövek jól kivehetőek. Ha megállapítunk minden egyes folyamatnak egy értékhatárt, akkor jól láthatjuk mi az a költség, ami közt kell maradnunk. Ha megtörténik egy beruházás, de viszont drágább a tervezetnél azonnal láthatjuk, mennyit változott a tervezett költséghatárhoz képest.

MENNYI IDŐT SZÁMOLJUNK A TERVEZÉSRE?

A legoptimálisabb, ha félévet számolunk rá, ebbe belefér egy kiváló minőségű építészeti terv, minden részlettel. Mindenki ezt az időt akarja leginkább megspórolni, de ez téves elképzelés hiszen ennek kellene a legalaposabb, ezáltal egyik leghosszabb folyamatnak lennie.

EHHEZ MENNYI KÖLTSÉG JÁRUL?

Legegyszerűbben azt lehet mondani, hogy a teljes költségvetés 4-5%-a lesz.

IGAZ MINDEN AMI SOCIAL MEDIÁN VAN?

Nagyon sokan a social medián látottak szerint terveznek, látják hogy “ jaj de jó 500 ezer Ft/m2-re lehet házat építeni”. Ez mind szép és jó de még nincs benne a tervezési költség, a bútorok, a tartalékot -  ha bármilyen döntés változna legyen miből finanszírozni, és máris nem 500 ezer Ft/m2-re jön ki az álom otthonunk. Főleg manapság jelentős árváltozások vannak hétről hétre, ami nem teljesen ezt az álomképet mutatja.

MENNYI IDŐT VESZ IGÉNYBE A KIVITELEZÉS?

Átlagosan fél év és másfél év közé tehető.

ÉPÍTÉSI MUNKÁK FOLYAMATA ÉS KÖLTSÉGE

Először is elindul a földmunka, majd falazás és tetőszerkezet építés, ez lesz a szerkezetkész állapot. Ez látványos változás lesz, a költségvetésünk 40%-át teszi ki, ezért mindenki becsapósan azt hiszi, hogy milyen jól is jöttek ki anyagilag, azután már lehet szórni a pénzt. DE NEM, még a felénél sem járunk, mert ezután jön a befejező szakipar, ami jelentősen drága. Jön az elektromosság, gépészet, ami akár milliókig is elmehet.

KIVITELEZÉS UTÁN MILYEN EGYÉB FELADATOK LEHETNEK?

Nem árt, ha van a kerítéstől házig egy járda, kocsibeálló is- ezekhez jó ötlet lehet egy kert tervet készíteni, amiben benne van egy esetleges füvesítés is, kerítés terv, illetve esővíz elvezetés.

MIÉRT ÉRDEMES EGY GENERÁLKIVITELEZŐT BEVONNI?

Egyrészt menedzsment szempontól nagy előny, hiszen nem kell minden szakemberrel nekünk külön egyeztetni ki-mikor-mit csinál, hanem van egy projektvezetőnk aki mindent összefog és vezényel. Másrészt egy generálkivitelező a tapasztalokból, kapcsolatokból adódóan, lehet olcsóbban tud szakmunkást, alapanyagokat szerezni az adott projekthez.

Lényegében leveszik a válladról a terhet, ami időt és energiát spórol meg e tekintetben.

Ha érdekel részletesebben hallgasd meg a podcastet, vagy olvasd el ezen a linken:
https://dodo.hu/blogs/hazi-feladat-podcast/ep3-miert-fontos-a-jo-projektterv-egy-epitkezesi-folyamat-soran

Írta: Székely József - 2022. 06. 22., sze - 12:49