DODO podcast: 5. epizód

MIRE FIGYELJ AZ ÉPÍTKEZÉS KEZDETI SZAKASZÁNÁL?

Ebben az epizódban olyan kérdésekre keressük a választ, mint hogy milyen szerkezetű házat érdemes építeni manapság építeni, ez mennyibe kerül, mennyi időt igényel.

Szintén Pálfi Dániel Illés építészmérnök és Székely József a Generálkommandó ügyvezetője szerepel ebben az epizódban.

ELSŐ TÉNYLEGES MUNKAFOLYAMATOK

Elsőnek a földmunka - munkagépek érkezése. Más a helyzet egy pincézett háznál, hiszen ott jóval több ez a munka. Ma már igen jelentős ennek az ára, így ha van lehetőség a garázsunk inkább felszíni legyen, mélygarázs helyetti. Hiszen a föld alatt nagyon sok jogszabálynak és statikai tényezőnek kell megfelelni.

Tehát maradjunk a felszíni építkezésnél ez esetben. Megkezdődik egy sávalap építése. „A sávalap mindenféleképpen a földfelszín alatt helyezkedik el, és ahogy a neve is mondja, az egy sáv, gyakorlatilag egy betonsáv, egy vasalt betonsáv, amin majd nyugodni fog az ingatlanunk…. rétegzünk egy némi technológiai szerkezetet ennek a sávalapnak a tetejére, akkor a teteje megoszlik, mindenki másképp hívja, de mondjuk mi hívjuk akkor szerelőbetonnak. „ – Józsi

 „A másik technológia a lemezalap, amikor helyettesítjük ezt a sávalapot, nincs az önmagába harapó kígyó, akkor egy izmosabb betonlemezt öntünk, az alatt van különböző kavicsterítés, meg mindenféle egyéb szerkezetű, egyre kisebb frakcióból összerakott terítés, meg kavics ágyazat, és akkor arra kerül egy vastagabb alap, egy vastagabb jellemez, alap, ami egy vasalt lemezalap, és akkor egyes technológiáknál ez is elegendő ahhoz, hogy erre házat lehessen építeni. „ – Józsi

Falazás tekintetében már nagyon sok megoldás közül válogathatunk, ha betartjuk az energetikai előírásokat. Leggyakoribb a klasszikus kerámia falazat (piros, narancssárga téglák), az Ytong (pórusbeton), a Thermo-Block, ProKoncept vagy már a Leier és SÍP elemek is szóba jöhetnek.

Hazánkban az utóbb említett könnyűszerkezetes (Leier, SIP) házak még nem túl elterjedtek, habár már nyit elfelé a piac. Kb. az építkezések kevesebb mint 20%-a ilyen kész elemes ház.

MILYEN ÜTEMBEN SZEREZZÜK AZ ÉPÍTŐANYAGOKAT?

“Amikor készen vagyunk mondjuk egy alapozással, és várjuk a téglaszállítmányt, akkor ebben az esetben például nem lehet kivinni egyszerre nagy eséllyel az összes falazóelemet, különben nem fér el a kőműves kolléga az alapon, és nem tud falazni tőle. Kettő-három részletben kell kivinni, de úgy, hogy se túl későn ne érkezzen, azaz ne kelljen állni a kőművesnek anyaghiány miatt, se túl korán érkezzen, mert akkor viszont nem fér el tőle, mert nem falazta el az előző mennyiséget. Tehát itt egy nagyon feszes és szoros anyaggazdálkodás kell, hogy ott legyen a kivitelezés mellett.” – Józsi

FALAZÁS

Tehát miután megvoltunk a terepmunkával és az alapozással, kb. 21 napot várni kell a beton kötési ideje miatt, így ennél a pontnál kicsit megáll a munka.

A kész falazásra jön egy koszorú, ami egy vasaltbeton szerkezet.

FÖDÉM

Majd jön a födémrendszer, amire mindenképp szükség van. Ebből is több lehetőségünk van, manapság többen választják a vasfödémet hiszen jó a szigetelő képessége.

MENNYI IDŐ MINDEZ?

A projektnek kb. az egyharmadát veszi el, itt nincs lehetőség párhuzamos munkavégzésre, egyszerre csak 1 munkafolyamattal lehet foglalkozni.

Mivel itt a kötési időkkel kalkulálni kell, illetve szabad ég alatt történik a munka így az időjárás változásai is igencsak befolyásolják ennek a folyamatnak a hosszát.

Ha kíváncsi vagy az adásra részletesebben hallgasd meg vagy olvasd el ezen a linken:
https://dodo.hu/blogs/hazi-feladat-podcast/ep5-mire-figyelj-az-epitkezes-kezdeti-szakaszanal-avagy-mi-tortenik-az-alapozasnal-es-a-szerkezetesepitesnel

Írta: Székely József - 2022. 06. 23., cs - 12:54