DODO podcast: 6. epizód

BELSŐ FALAK ÁTALAKÍTÁSA, NYÍLÁSZÁRÓK ELHELYEZÉSE, A TETŐFEDÉS ÉS A HŐSZIGETELÉS!

A hatodik epizódban olyan kérdésekre keressük választ, mint hogy milyen alapanyagokat válassz;

  • hogyan tudod megítélni az ár/érték arányt;
  • mire érdemes többet költeni ,mire nem;
  • milyen fázist tudsz esetlegesen te magad is elvégezni vagy épp milyen szakemberekre lesz szükséged.

Tarts velünk!

Elsőnek megépítjük a tetőszerkezetet, majd a válaszfalazást, ezután a nyílászáró csere.

A födém megépítése után, jön a tetőszerkezet. Ami alakzat szerint lehet nyeregtető vagy sátortető, ha a tetőfedés anyagát nézzük lehet cserép (beton/agyag), cserepeslemez, korcolt lemezfedés. Külön kategória pedig a lapostető.

BELSŐ FALAZÁS: GIPSZKARTON VS KLASSZIKUS

Egy hétköznapi speciális gipszkarton fallal ma már magasabb minőséget lehet elérni, megfelelő hő- és hangszigeteléssel, mint egy téglafallal.

Az utóbbinál ugye kalkulálni kell a kötési időt és azt, hogy nem folyamatosan tudsz vele haladni. Ezután vakolni is kell, aminek szintén száradnia kell, ezeket csak tavasztól őszig tudod csinálni a fagyási veszély miatt.

Tehát a gipszkarton fallal időt és pénzt spórolunk meg magunknak.

NYÍLÁSZÁRÓK BEÉPÍTÉSE

Ha generálkivitelezővel dolgozunk akkor a bevett gyakorlatban mindig a nyílászárót forgalmazó csapata szereli be az ablakokat, ajtókat hiszen ők tudják a legpontosabban prezentálni a kész terméket.

MILYEN SZEMPONTOK SZERINT KELL VÁLASZTANI?

Anyag szerint: fa-, műanyag- alumínium nyílászárók.  Nincs nagy különbség, igazából az emberek leginkább a dizájn és a megszokás miatt vásárolnak olyan ablakot amilyet. Van, aki nem akar egyáltalán műanyagot az otthonába, mert ő inkább a fát kedveli vagy fordítva.

Azonban funkció szerint igen nagy különbségek vannak árban is, itt a nyitásokról van szó. A tolóvasalatoknak van manapság igen borsos ára, megkülönböztetünk: bukó-toló, emelő-tolót.

HŐSZIGETELÉS

Manapság már nem csak a falazatot, hanem az aljzatot, födémet és falakat is szigeteljük. De még a homlokzatot is érdemes leszigetelni. A födém azért különösen fontos, mert a meleg levegő felfelé száll így a legtöbb meleg fent fog elnyelődni. Alapszabálya a szigetelésnek, hogy összeérő szigetelő szerkezetek legyenek, különben hőhíd keletkezhet ami melegágya a párakicsapódásnak, ezáltal a penésznek is.

A leginkább megtérülő az átlagos 20 cm vastag hőszigetelés, ami nyáron hűvösen tart, télen pedig benntartja a meleget. De a minőségért ebben az esetben tényleg megéri ráfordítani azt a pár ezer Ft-ot négyzetméterenként.

Most, hogy megvan a hőszigetelés illetve a nyílászárók bent vannak, kész a ház 50%-a. Továbbiakban van még a gépészet, villamosszerelés, burkolás, szaniterek, vakolás, betonmunkák stb… ezek jóval drágább dolgok, aminél sok pénzt el lehet szórni. Itt már a munkafolyamatokat is lehet párhuzamosan végezni, ami egyben veszélyforrás is hiszen ha nem generálkivitelezővel dolgozunk akkor megkezdődhet a munkások közötti egymásra mutogatás (ki miben hibás stb) …

Ha érdekel többi részlet ebből az adásból hallgasd meg vagy olvasd el a podcastet erre a linkre kattintva:
https://dodo.hu/blogs/hazi-feladat-podcast/ep6-belso-falak-nyilaszarok-elhelyezese-a-tetofedes-es-a-hoszigeteles

Írta: Székely József - 2022. 06. 24., p - 12:59