DODO podcast: 7. epizód

MI TÖRTÉNIK A GÉPÉSZET KIALAKÍTÁSAKOR ÉS MILYEN LEHETŐSÉGEKET REJT MAGÁBAN AZ OKOSOTTHON?

Mai epizódunkban Vitvera Gáborral, Székely Józseffel és Zelena Gergellyel megvizsgáljuk mit takar a gépészet fogalma, és milyen megoldások vannak ma a piacon okosotthon tekintetében.

„A gépészet az kicsit olyan, mint a flex. Ma minden sarokcsiszolót flexnek hívnak, pedig az valójában egy márka. Ugyanez van egy kicsit a gépészettel is, hogy gépészetnek hívjuk összefoglaló néven gyakorlatilag mindent, ami beletartozik a házon belül a működéshez kapcsolódó mindenféle rendszereket, legyen ez a klasszikus gépészet, fűtés, hűtés, szellőzés …. villamos rendszerek, illetve az okosotthon is. Ezt így összefoglaló néven nagyon sokan gépészetnek hívják, de valójában épületgépészetnek része a hűtés-fűtés és a víz-lefolyórendszer. „- Székely Józsi a Generálkommandó ügyvezetője:

Ami még ezen belül kicsit új lehet számunkra az okosotthon, na de mi is ez? Ez elég friss terület még, leginkább áttörés az elmúlt 5-10 évben volt jelentős, talán ezért lehet, hogy még sokan nincsenek tisztában a konkrét jelentésével. Lényegében a gépészethez tudjuk ezeket az okos otthon rendszereket optimalizálás céljából hozzátenni, manapság inkább kényelmi funkciót töltenek be, de van költséghatékony része is. Ketté tudjuk választani, mert vannak már automatizált és vezérelt rendszerek is pl: mint az okosizzót állíthatod akár már a telefonodról is, lényegében már akkor okosotthonról beszélhetünk egy kis túlzással:).

Fontos azt tudni, ha vezetékes rendszert szeretnénk kiépíteni akkor már a gépészet tervezésénél ezeket előre bele kell kalkulálni, ugyanis utólag igen fájó anyagi költségekkel jár ezeket kiépíteni. A vezeték nélküli rendszerek különösen albérletnél lehet jó megoldás, hiszen utólag is hozzá csatlakoztathatjuk a házhoz, akkor is ha az előző lakónak nem volt ilyen okosotthon rendszere, így ezt könnyű bővíteni, viszont nagy negatívum, hogy sokkal többe kerül, mint a vezetékes kiépítése.

De az előbb említett izzón kívül mi minden lehet okos vezérlésű? Állíthatod akár távolról a kazán hőfokát, a redőnyt, vagy a robotporszívót is elindíthatod a munkában és még sok mást…

FŐBB FŰTÉSI TECHNOLÓGIÁK MANAPSÁG

1. Legolcsóbbtól haladunk előre majd a legdrágábbig. Kezdjük az elektromos fűtéssel- elektromos padlófűtés, elektromos klímával – fűtés/hűtés. Ezeknek a bekerülési érték relatív olcsóbb, viszont az üzemeltetés már drága.

2. Ez után jön a gázkazán, kondenzációs gázkazán és rendszerei. Bekerülési költsége valamivel több, cserébe ez egy nagyon jól működő rendszer, elég jó üzemeltetési árral.

Miért praktikus egy okos fűtési rendszer, amelyet jól be tudunk állítani? Ha belegondolunk, nem sok értelme van annak, hogy ha nem vagyunk otthon napközben (mert dolgozunk, iskolában vagyunk) akkor ugyanúgy menjen a fűtés és legyen otthon 26 fok a házban. Mert egyrészt teljesen felesleges másrészt, pénzkidobás. Erre jó megoldás a távvezérlésű rendszer, amit ha elindulunk a munkából bekapcsolunk és máris olyan meleg ház vár minket, ami fél órája lett bekapcsolva mintsem egész nap működött.

3. Hőszivattyú a fűtési rendszerek csúcsa, amiből elég sok fajta van többek között levegő-levegős, levegő- víz, víz-víz. Hogy működik ez a rendszer? „Levegő hőmérsékletét használjuk ki, tehát van egy hőcserélő és a levegő hőmérséklete, és a hőcserélésnek a lehetőségét használjuk ki …. Itt egyrészt ugye azt használjuk ki, hogy lehet a hőmérséklet különbségből energiát nyerni, másrészt pedig azt használjuk ki, hogy alacsony lesz az előremenő fűtési és hűtési amplitúdónk.” – Józsi

Fontos megemlíteni, hogy ezek mivel hatalmas beruházások nem térülnek meg általában.

ÁRNYÉKOLÁSI TECHNOLÓGIÁK

Ma már árnyékolás nélkül szinte “nem szabad” építkezni, hiszen funkciója nagyon fontos, nyáron szabályozzuk mennyi meleg jön be, télen mennyi távozik.

Az egyik megoldás erre a redőny, ami ha már okosházaknál tartunk nagyon jól lehet állítani távolról is fénynek és napszaknak megfelelően, ha pedig “away” módban vagyunk huzamosabb ideig, mert mondjuk nyaralunk, le is zárhatjuk amivel sokkal nehezebb lesz a behatolás az illetékteleneknek.

Szóval ha megfelelően árnyékolunk sokkal jobb a hőmegtartási képessége a házunknak, ami igen hasznos, hiszen a hűtés/fűtés rendszert valamivel kevesebbet szükséges használni.

Van egy tévhit amit érdemes eloszlatni, nagyon sokan azt hiszik hogy a szellőztető rendszer alkalmas hűtésre, azonban ez nem igaz, hiszen ez csak a légtömeg mozgatására jó. Azonban ettől még ez egy nagyon is szükséges berendezés, az életminőségünket tekintve, nem mindegy mennyire friss levegőben alszunk.

FŐBB HŰTÉSI TECHNOLÓGIÁK

Megkülönböztetünk direkt hűtést (befúvásos rendszerek), illetve felülethűtést (mennyezethűtés).

ELEKTROMOSSÁG

“ A  villanyszerelés az, ami leginkább támaszkodik az összes többi dologra. Támaszkodik a gépészetre, hiszen tudnunk kell, hogy hol van a fűtésvezérlés, hol van a mosdó, hol van a mosdó közép, hova tesszük a hajszárítós aljzatot, hol vannak a házban azok a pontok, ahol nem lesz bútorozás és tehetünk porszívót dugóaljat. Hol van az a pont, ahol pont, hogy lesz valamilyen beépített bútor és abba kell világítás, vagy dekorvilágítás, vagy pultvilágítás, vagy díszvilágítás, vagy bármilyen világítás, ezeket mind előre kell tudni, mert anélkül a villamos szerelés nem ér semmit. “ - Józsi

Na de ez hogy jelenik meg okosotthon tekintetében?

Vannak szenzorok, amik mérnek, mozgást, hőmérsékletet, fényt… ezekhez pedig kapcsolók (kellenek fizikai kapcsolók is), hiszen ha bármi probléma adódik ezek megfelelőek az irányításra.

Ha kíváncsi vagy részletesebben is erre az adásra, hallgasd meg erre a linkre kattinva:
https://dodo.hu/blogs/hazi-feladat-podcast/ep7-gepeszet-es-okosotthon

Írta: Székely József - 2022. 07. 01., p - 13:12