DODO podcast: 8. epizód

MI TÖRTÉNIK A BURKOLÁS FÁZISÁBAN, HOGYAN DOLGOZIK EGYÜTT A KIVITELEZŐ ÉS A LAKBERENDEZŐ?

A 8.epizódban olyan kérdésekre kapunk választ, mint hogy hogyan válasszunk burkolatot azt hol vásároljuk meg, mi hova való és hogyan zajlanak a munkálatok ehhez kapcsolódóan? Ezeket a kérdéseket megválaszolják a Simplace alapítói: Bozsó Panni és Kovács Viola, Vitvera Gábor műsorvezető és Székely Józsi a Generálkommandó vezetője. Tarts velünk most is!

Mivel ebben az epizódban egy kivitelező és 2 lakberendező is szerepel beszéljük meg elsőnek, hogyan lehet együtt igazán hatékony a kettőjük munkája. Lényegében a lakberendezőnek/belsőépítésznek minél hamarabb be kell kapcsolódnia a folyamatba, mivel ő tudja hogy az ügyfél pl: egy komódot hova szeretne tenni, az ehhez legmegfelelőbb elhelyezését egy elektromos kiállásnak pedig így megtudják együtt határozni. Így nem utólag kell majd bővíteni, vagy áthelyezni a kiállásokat.

MIT IS JELENT PONTOSAN A BURKOLAT ÉS MILYEN TÍPUSOK VANNAK?

Van úgynevezett hidegburkolat - mint például a járólapok, illetve a melegburkolat- mint egy laminált padló, fapadló vagy manapság a vinyl burkolat.

Ma már mindenféle igényt kielégítő burkolat van, így az is választhat magának megfelelő burkolatot aki nem akarja olyan sűrűn takarítani az adott felületet, meg az is aki mindennap szívesen sikálja hiszen az a lényeg minél jobban fényes legyen.

Árban azonban hatalmas különbség van. “ Egy melegburkolat lerakása, mind munkadíjban és általában anyagdíjában is jóval kedvezőbb, mint egy hidegburkolatnak az építése vagy a hidegburkolatnak a lerakása.”-Józsi

FŐBB FŰTÉSI TECHNOLÓGIÁK MANAPSÁG

1. Legolcsóbbtól haladunk előre majd a legdrágábbig. Kezdjük az elektromos fűtéssel- elektromos padlófűtés, elektromos klímával – fűtés/hűtés. Ezeknek a bekerülési érték relatív olcsóbb, viszont az üzemeltetés már drága.

2. Ez után jön a gázkazán, kondenzációs gázkazán és rendszerei. Bekerülési költsége valamivel több, cserébe ez egy nagyon jól működő rendszer, elég jó üzemeltetési árral.

Miért praktikus egy okos fűtési rendszer, amelyet jól be tudunk állítani? Ha belegondolunk, nem sok értelme van annak, hogy ha nem vagyunk otthon napközben (mert dolgozunk, iskolában vagyunk) akkor ugyanúgy menjen a fűtés és legyen otthon 26 fok a házban. Mert egyrészt teljesen felesleges másrészt, pénzkidobás. Erre jó megoldás a távvezérlésű rendszer, amit ha elindulunk a munkából bekapcsolunk és máris olyan meleg ház vár minket, ami fél órája lett bekapcsolva mintsem egész nap működött.

3. Hőszivattyú a fűtési rendszerek csúcsa, amiből elég sok fajta van többek között levegő-levegős, levegő- víz, víz-víz. Hogy működik ez a rendszer? „Levegő hőmérsékletét használjuk ki, tehát van egy hőcserélő és a levegő hőmérséklete, és a hőcserélésnek a lehetőségét használjuk ki …. Itt egyrészt ugye azt használjuk ki, hogy lehet a hőmérséklet különbségből energiát nyerni, másrészt pedig azt használjuk ki, hogy alacsony lesz az előremenő fűtési és hűtési amplitúdónk.” – Józsi

Fontos megemlíteni, hogy ezek mivel hatalmas beruházások nem térülnek meg általában.

ÁRNYÉKOLÁSI TECHNOLÓGIÁK

Ma már árnyékolás nélkül szinte “nem szabad” építkezni, hiszen funkciója nagyon fontos, nyáron szabályozzuk mennyi meleg jön be, télen mennyi távozik.

Az egyik megoldás erre a redőny, ami ha már okosházaknál tartunk nagyon jól lehet állítani távolról is fénynek és napszaknak megfelelően, ha pedig “away” módban vagyunk huzamosabb ideig, mert mondjuk nyaralunk, le is zárhatjuk amivel sokkal nehezebb lesz a behatolás az illetékteleneknek.

Szóval ha megfelelően árnyékolunk sokkal jobb a hőmegtartási képessége a házunknak, ami igen hasznos, hiszen a hűtés/fűtés rendszert valamivel kevesebbet szükséges használni.

Van egy tévhit amit érdemes eloszlatni, nagyon sokan azt hiszik hogy a szellőztető rendszer alkalmas hűtésre, azonban ez nem igaz, hiszen ez csak a légtömeg mozgatására jó. Azonban ettől még ez egy nagyon is szükséges berendezés, az életminőségünket tekintve, nem mindegy mennyire friss levegőben alszunk.

KIVITELEZŐNEK MILYEN SZEREPE VAN A FOLYAMATBAN?

A felhasznált anyagok választási lehetősége mindig a kivitelezőé, ő dönti el, milyen márkájú, minőségű termékeket használ egy-egy folyamathoz.

De milyen különbség lehet egy olcsóbb és drágább hidegburkolat között?

Egyértelműen van különbség a kettő között, míg ha egy olcsóbb burkolatot vág a szakember az lehet könnyebben törik vagy pattan. De a mindennapi használatban sem mindegy, hogy ha leejtünk valamit a szoba közepén sérül e a burkolat felülete vagy sem.

Azt még fontos megjegyezni, hogy minél drágább egy burkolat annál drágább a kivitelezés költsége, hiszen a szakembernek nagyobb kockázati faktorral kell kalkulálnia.

MELYEK A MEGHATÁROZÓ HELYISÉGEK BURKOLÁS ÉS FESTÉS SZEMPONTJÁBÓL?

“Konyha, fürdőszoba mindenképpen, ahol érdemes jobban odafigyelni, jobban előttünk van, jobban nézegetjük, és ott ténylegesen nagyobb értéket tudunk hozzáadni az egészhez”- Panni

Ahol kevesebb időt töltünk pl: kamra, kazánház de akár még a hálószobára is más igények érvényesek. Itt lehet egyszerűbb dizájn-t alkalmazni, ami olcsóbb is lesz.

Jó megoldás lehet ez ha szűkösebb a keretünk a felújításkor, hiszen a kevésbé használatos helyiségekben egy egyszerű fehér festés alkalmazása után, később ha több, pénzünk lesz ezt változtathatjuk újra festhetjük.

HOGYAN TUDJUK BURKOLÁSSAL FELDOBNI AZ OTTHONUNKAT?

Manapság nagyon divatos az ágy mögötti részt más tapétával vagy festékkel lefesteni, vagy a konyhában mozaikot tenni a padlóra vagy falra egy-egy burkolólapból.

MILYEN HIBÁKAT KERÜLJÜNK EL?

  • Ügyeljünk az időbeliségre, ne hagyjuk a burkolat megrendelését az utolsó pillanatra, hiszen lehet hogy heteken, akár hónapokat kell majd várnunk amíg meg nem érkezik.
  • Költségeket átláthatóan kalkuláljunk. Ne essünk abba a hibába, hogy csak a csempe értékét számoljuk a rakodási és egyéb költségeket pedig figyelmen kívül hagyjuk, hiszen ezek is jelentős költségek lehetnek.
  • Kommunikálj a kivitelezővel, így semmi nem csúszhat félre az építési folyamatban, ha változás lenne időben lehet módosítani kevesebb költséggel.

További részletekért hallgasd meg vagy olvasd el a teljes adást erre a linkre kattintva:
https://dodo.hu/blogs/hazi-feladat-podcast/ep8-mi-tortenik-a-burkolas-fazisaban

Írta: Székely József - 2022. 07. 07., cs - 13:16