Elindult DODO podcast

Elindult DODO podcast sorozata, melyben 11 epizódon keresztül 8 szakértővel elmélkednek egy esetleges felújításról, illetve építkezésről. Mind tudjuk, hogy egy otthon teremtése óriási feladat, rengeteg idő, energia és pénz megy el erre, ezért nem mindegy hogyan vágunk neki. Ebben a limitált kiadású sorozatban az ország legrutinosabb szakemberei segítenek neked a leggördülékenyebb tervezésben, kivitelezésben, és a buktatók elkerülésében. Tarts velünk!

Második epizód, azaz MIRE ÉRDEMES FIGYELNED INGATLANVÁSÁRLÁS ELŐTT?

Ebben az epizódban Vitvera Gábor a DODO alapítója, Török Dávid ingatlanértékesítő és Székely Józsi, a Generálkommandó ügyvezetője segít nekünk ebben a témában.

MIT KÉRDEZZÜNK MEG MINDENKÉPP?

  • Elsősorban fontos, hogy eldöntsük mi célból szeretnénk az adott ingatlant megvenni? Ténylegesen bele szeretnénk költözni, vagy csak befektetnénk?
  • Utána jöhet a kérdezősködés.

Miért adja el a tulaj, mi a motiváció? Ez azért lehet fontos, mert ha nagyon sürgős az eladás, akár még olcsóbban is megszerezhetjük az adott ingatlant.

  • Milyen a műszaki állapot, mikor volt utoljára felújítás, és milyen jellegű?

 

MIKOR ÉRDEMES BEVONNI A SZAKEMBERT A VÁSÁRLÁS FOLYAMATÁBA?

Józsi: “ Leginkább már akkor vonnak be minket a folyamatba amikor megvásárolták az ingatlant, majd később jön a meglepődés, hogy mégis milyen sokat kell költeni a felújításra. Azonban az ideális az lenne, ha akkor keresnek minket, ha 2-3 lakásból álló „kosárhoz” hívnak minket, mi pedig segítünk, hogy ezek közül melyik varázsolható a leggyorsabban álom lakásba. “

AZ INGATLAN MILYEN ADOTTSÁGAI AZOK, AMIK NEM ALAKÍTHATÓAK?

Elsőnek vizsgáljuk meg a nem engedélyköteles tényezőket. Beépíthető-e a tetőtér, ha igen sok lehetőség fennáll hiszen nőhet a hasznos területünk. Milyen főfalak vannak, amik nem mozdíthatók?

FELÚJÍTSUK VAGY BONTSUK?

Józsi: „Ma az egyik legdrágább tevékenység a bontás, ezt nagyon kevesen tudják, de azért ma már komoly követelményei vannak a bontásnak, élőmunka igényes rettentően és a hulladékgazdálkodáshoz kapcsolódó szállítási költségek és a hulladéklerakók költsége az egekben van, tehát iszonyat mennyiségű költségekről beszélünk.”

MILYEN REJTETT HIBÁK LEHETNEK?

Elsősorban beázásmentesség átvizsgálása, a főfalak, tetőtér állapota. Vannak-e repedések, ha igen milyen súlyosak azok?

MIT ÚJÍTSUNK FEL ELSŐNEK?

Nyilván, ha a gépészetet, vagy villamoshálózatot szeretnénk újítani a legcélszerűbb mindezt a burkolás, és festés előtt megtenni. Ezt alaposan meg kell fontolni szeretnénk-e és mindent megtervezni.

INGATLANHIRDETÉSEK

Mi nevezhető még felújított lakásnak? Csak az olyan ingatlan, ami a felújítás után még nem volt lakott, tehát nem használta senki. Amit használtak az már csak jó állapotúnak nevezhető szakmailag.

MIT NÉZZÜNK MEG MINDENKÉPP?

Konyha, fürdő, nyílászárók állapota, villamoshálózat, illetve fűtésrendszer.

LEHET ALKUDNI? HA IGEN-HOGY?

A gyakorlatban azt látjuk, hogy a tulajdonos inkább hajlik a komoly szándékú vevő felé, tehát előbb választja a készpénzes vásárlót, mint azt, aki hitellel vásárolna. Hiszen úgy gondolja a készpénzes cselekvőkészebb, rugalmasabb lehet.

Érdemes megkérdezni, hogy az adott ingatlan mióta van hirdetve? Tehát ha mondjuk már 1 éve és alig érkezik rá érdeklődő, akkor nagyobb esélyünk van alkudásra hiszen a tulajdonos már annak örül, hogy végre van egy érdeklődő és esély van az eladásra.

VÁSÁRLÁSI FOLYAMAT

Nem érdemes spórolni az ügyvéddel és jogásszal a szerződéskötésnél, hiszen egy olyan ügyvéd, aki nincs jelen a témában, nem feltétlen tudja mi a legoptimálisabb ilyen helyzetben. Tehát lényegében fontos belekalkulálni az ingatlanvásárlásba a szakemberek árát is hiszen a jó szakembert meg kell fizetni.

Ha érdekel a teljes adás, hallgasd meg vagy olvasd el erre a linkre kattintva:
https://dodo.hu/blogs/hazi-feladat-podcast/ep1-hogyan-valaszd-ki-a-tokeletes-telket-vagy-a-felujitando-hazat

Írta: Székely József - 2022. 06. 20., h - 12:09